×
×

آموزش ژاکت فلزی در اسکلت ساختمان

  • کد نوشته: 24905
  • ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
  • دیدگاه‌ها برای آموزش ژاکت فلزی در اسکلت ساختمان بسته هستند
  • ژاکت فلزی به گزارش بازسازی ویلا : از میان روش­های مختلفی که برای مقاوم سازی و تقویت ساختمان وجود دارد، استفاده از ژاکت فلزی و ژاکت بتنی به ویژه برای تقویت ستون ها بسیار است.  این روش ها کارایی مطلوبی داشته و قدمت زیادی در عرصه مقاوم سازی دارند. انتخاب میان روش های مقاوم سازی، بسته […]

    آموزش ژاکت فلزی در اسکلت ساختمان

    ژاکت فلزی

    به گزارش بازسازی ویلا : از میان روش­های مختلفی که برای مقاوم سازی و تقویت ساختمان وجود دارد، استفاده از ژاکت فلزی و ژاکت بتنی به ویژه برای تقویت ستون ها بسیار است.  این روش ها کارایی مطلوبی داشته و قدمت زیادی در عرصه مقاوم سازی دارند. انتخاب میان روش های مقاوم سازی، بسته به شرایط ساختمان، میزان آسیب، هزینه و … تعیین می شود. به دلیل مزایای متعدد روش استفاده از ژاکت های فلزی و بتنی، این دو روش معمولا در اولویت هستند. اساس هر دو روش، محصور کردن المان با ورق های فلزی یا با بتن و آرماتور است. از طرفی با توجه به سهولت اجرا و راحتی اتصال ژاکت فلزی به سازه، این روش پیشتاز است. در این مقاله به معرفی روش مقاوم سازی با ژاکت فولادی یا فلزی می پردازیم.

    ژاکت فلزی

    ژاکت فلزی

    مقاوم سازی با ژاکت فلزی

    ژاکت فلزی یا ژاکت فولادی از جمله روش­هایی است که برای مقاوم سازی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. محور اصلی این روش مقاوم سازی، محصور کردن المان در اجزا و ورق های فلزی است. استفاده از این روش مقاوم سازی برای انواع سازه ها از جمله سازه های بتنی، کارایی و رواج بسیار زیادی دارد. از این روش می­توان برای ترمیم بخش های مختلف سازه از جمله ستون های بتنی استفاده نمود.

    ژاکت فلزی

    ژاکت فلزی

     ژاکت فولادی معمولا برای تقویت ستون ها به وفور استفاده می شود و یکی از مهم ترین مزیت های آن عدم افزایش وزن قابل توجه سازه و عدم افزایش ابعاد ستون است. ستون های بتنی اجزای انتقال دهنده نیرو از سقف به پی هستند. مقاومت خمشی، پیچشی و فشاری ستون ها از جمله پارامترهای مهم در طراحی و ساخت یک ستون است. به دلایل مختلف از جمله زلزله ممکن است ستون نیاز به مقاوم سازی داشته باشد. ژاکت فلزی می تواند بدین منظور استفاده شود. دقت کنید بررسی دتایل و شرایط سازه باید توسط یک متخصص صورت پذیرد و در صورت تایید، برنامه ریزی برای اجرای ژاکت فولادی انجام می شود.

    گچ گیپتون

    ژاکت فلزی

    ژاکت فلزی

    طراحی ژاکت فولادی

    ابتدا لازم است تا یک متخصص سازه را از جوانب مختلف بررسی نموده و کارایی این روش را برای مقاوم سازی سازه مورد نظر تایید نماید. پس از انتخاب روش ژاکت فلزی، این روش در طرح مقاوم سازی ساختمان گنجانده می شود و جزئیات یا دتایل ژاکت فولادی تعیین می شود. برای مثال لازم است تا ضخامت ورق های فلزی و نبشی های مورد استفاده در تقویت المان مورد نظر توسط یک متخصص تعیین شود. این روش دارای نکات ظرفیت متعددی است که حتما باید توسط متخصص بررسی و تعیین شود. مراجعه به انواع مقاله در مورد ژاکت فولادی می تواند شما را با جزئیات این روش، بیشتر آشنا کند.

    ژاکت فلزی

    ژاکت فلزی

    اجرای ژاکت فولادی

    نحوه اجرای ژاکت فلزی، بستگی زیادی به اهداف اجرا و المانی دارد که باید مقاوم شود. برای مثال در صورتی که تقویت اتصال ستون به تیر مورد هدف شما است، اجزای فلزی که به صورت ورق هستند، پیرامون تیر و ستون قرار می­گیرند و در گام بعد، اجزای فلزی با عملیات جوشکاری به یکدیگر متصل می شوند. اتصال اجزای فلزی به تیر و ستون با بولت انجام می شود تا مقاومت در برابر لنگرهای خمشی و نیروهای برشی نیز ایجاد شود.

    در صورتی که از ژاکت فلزی برای تقویت ستون بتنی استفاده شود، ژاکت یا ورق های فلزی اطراف ستون قرار داده شده و با بولت به ستون متصل می شوند. یکی از اهداف اصلی تقویت ستون با ژاکت فولادی، افزایش مقاومت برشی است. برای رسیدن به این هدف نیز به کمک نوارهای فلزی، سوراخ هایی در سازه و در ورق ها ایجاد می شود، سپس ورق ها بر روی المان مورد نظر قرارداده شده و بولت ها در سوراخ های ایجاد شده نصب می شوند. فضای خالی باقی مانده در حفرات به کمک اپوکسی پر می شود.

    ژاکت فلزی

    ژاکت فلزی

    کاربرد ژاکت فلزی در تقویت ساختمان

    1. همانطور که گفته شد ژاکت فلزی از روش های کلی و عمومی در  مقاوم سازی و تقویت ساختمان است. این روش در موارد زیر کاربرد دارد:
    2. -مقاوم سازی و تقویت المان های سازه های بتنی شامل ستون ها، تیرها
    3. – افزایش مقاومت برشی المان های مختلف سازه
    4. – افزایش سختی جانبی سازه
    5. -افزایش مقاومت خمشی سازه

    استفاده از این روش مقاوم سازی تغییر زیادی در ابعاد ستون ایجاد نمی کند و وزن سازه را نیز به صورت قابل ملاحظه ای افزایش نمی دهد، از طرفی سهولت اجرا دارد و برای اغلب ستون ها با موقعیت های مختلف قابل انجام است. به همین دلیل این روش برای تقویت ستون بتنی در اولویت است.

    استفاده از ژاکت فلزی در تقویت ستون بتنی

    ستون بتنی ممکن است به دلیل وجود ترک و خرد شدگی، خوردگی و آسیب آرماتورهای فولادی، کمبود تعداد و موقعیت ناصحیح میلگردها، ضعف در مقاومت فشاری، کمانش در آرماتورهای طولی و … نیاز به مقاوم سازی داشته باشد. در خصوص آسیب های ناشی از زلزله به ستون های بتنی، استفاده از ژاکت فلزی رواج زیادی دارد. در صورتی که میزان آسیب شدید باشد، ممکن است این روش برای مقاوم سازی موقت مورد استفاده قرار گیرد.

    ژاکت بتنی

    ژاکت بتنی

    تفاوت ژاکت فلزی و ژاکت بتنی

     ژاکت فلزی روش مقاوم سازی است که با محصور کردن المان در ورق های فلزی اجرا می شود. ژاکت بتنی نیز المان منتخب را میان بتن و آرماتورهای طولی و عرضی محصور می­کند بر حسب نیاز ژاکت بتنی ممکن است دور تا دور یا در یک طرف اجرا شود. ژاکت بتنی موجب افزایش مقاومت خمشی و برشی ستون ها شده و شکل پذیری ستون را نیز افزایش می دهد. برخلاف ژاکت فولادی، ژاکت بتنی باعث افزایش ابعاد ستون شده و می تواند باعث افزایش وزن سازه نیز بشود.  در خصوص ژاکت بتنی نیز مشابه ژاکت فلزی لازم است دتایل قبل از اجرا توسط یک متخصص تعیین شود. ممکن است لازم باشد از کاشت میلگرد یا روش های دیگر نیز استفاده شود.

    ژاکت بتنی

    ژاکت بتنی

    ژاکت بتنی

    نحوه اجرای ژاکت بتنی نیازمند ملاحظات متعددی است و پیچیدگی زیادی دارد. برای مثال اتصال بتن جدید به بتن قبلی باید با ملاحظات متعدد انجام شود. می توان برای این اتصال از رزین استفاده نمود یا سطح بتن موجود را نمناک کرد تا آب بتن جدید را جذب نکند.

    مزیت استفاده از ژاکت بتنی در مقایسه با ژاکت فلزی این است که در شرایطی که آسیب به ستون زیاد است، این روش کارایی مناسب تری دارد. همچنین در شرایطی که ستون ظرفیت کافی در برابر نیروهای جانبی نداشته باشد، استفاده از ژاکت بتنی اولویت بیشتری خواهد داشت.

    مقاوم سازی لرزه ای ساختمان

    روش های متعددی وجود دارند که از بین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

    1. مقاوم سازی با دیوار برشی
    2. مقاوم سازی با پوشش بتنی
    3. مقاوم سازی با ژاکت فلزی
    4. مقاوم سازی با الیاف پلیمری

    در این میان استفاده از ژاکت فلزی روشی مناسب برای مقاوم سازی ساختمان های بتنی بوده که ضمن افزایش مقاومت و شکل پذیری اعضای این نوع سازه ها وزن قابل ملاحظه ای را به ساختمان اضافه نمی نماید. در این روش ورق های فلزی در محل های آسیب پذیر ساختمان بر روی سطح بتنی عضو قرار گرفته و توسط بولت به عضو مربوطه متصل می گردد.

    ویلا دوبلکس کوچک

    ترمیم سازه

    کاربرد این روش در موارد زیر است:

    1. محصورکردن بتن
    2. افزایش مقاومت برشی
    3. افزایش مقاومت خمشی
    4. افزایش مقاومت فشاری
    5. افزایش سختی جانبی (کم)

    در این روش، افزایش ناچیزی در ابعاد و وزن ستون بوجود می‌آید. مقاوم سازی با ژاکت فلزی بر حسب مورد می تواند بصورت دور پیچ، نواری و یا موضعی باشد. موثر بودن این روش منوط به سختی مناسب روکش در برابر تغییر شکل‌های جانبی بتن می‌باشد.

    ژاکت های  فولادی به صورت پوشش کاملی از ورق های نازک فولادی هستند که روی ستون ها  با فاصله ی کمی قرار گرفته و به یکدیگر جوش میشوند. فضای خالی بین ژاکت و ستون توسط (گروت)پایه سیمانی  ضد انقباضی پر می شود.

    ترمیم سازه

    ترمیم سازه

    ژاکت روکش فولاد دایره ای

    ستون های مستطیلی را می‌توان با استفاده از روکشهای فولادی مدور تقویت نمود روکش فولادی دایره‌ای از دو ورق فولادی نیم‌دایره تشکیل شده که به یکدیگر جوش شده‌اند.

    استفاده از روکشهای فولادی مدور به مراتب دشوارتر از سایر روشهـای روکش‌گذاری می‌باشد ولی تحقیقات نشان می‌دهد که این روش در افزایش مقاومت و تغییرمکانهای غیرالاستیک ستونها، بسیار موثر می‌باشد.

    روکشهایی که به شکل بیضی کشیده شده هستند، مقاومت برشی و دورگیری بهتری را برای رفتار حول محور قوی فراهم می‌کنند. در حالی که روکشهای دایره‌ای، مقاومت و دورگیری بهتری را حول محور ضعیف ستون ایجاد خواهند کرد.

    بـا آنکه روکش فولادی دایره‌ای مانند حلقه مسلح کننده پیوسته می‌باشد ولی بکارگیری آن بـرای ستونهای بـا مقطع مستطیلی توصیه نمی‌شود.

    گچ گیپتون

    تقویت ستون بتنی با فولاد مدور

    ژاکت مدولار

    ژاکت مدولار

    مزایای ژاکت فولادی

    1. امکان اصلاح اغلب مشکلات سازه ای در قاب های بتنی
    2. عدم نیاز به قالب بندی
    3. سرعت اجرای بیشتر نسبت به ژاکت بتنی
    4. گزینه مناسب برای محصور کردن بتن ستون ها
    5. عدم وجود مشکلات معماری

    معایب ژاکت فولادی

    1. نیاز به پوشش های ضد حریق در سازه های مهم و افزایش هزینه
    2. زمان زیاد اجرا و عملیات متعدد کاشت آرماتور و جوشکاری
    3. نیاز به حجم زیاد گروت و عملیات تزریق
    4. صعوبت بالا و یا عدم امکان اصلاح اتصالات در قاب ها
    5. هزینه زیاد

    در مواردی که اتصال تیرها و ستون های ساختمان بتنی ضوابط شکل پذیری از جمله فاصله بین خاموت ها را رعایت نمی نمایند ورق های فلزی پیرامون تیر و ستون قرار گرفته و با جوشکاری به یکدیگر متصل می گردند. همچنین این ورق ها باید با بولت به تیر ها و ستون ها وصل گردند تا بتوانند در تحمل لنگر های خمشی و نیرو های برشی ایجاد شده در اتصال مشارکت نمایند.

    استفاده از ژاکت فلزی برای مقاوم سازی ستون ها ضمن افزایش مقاومت برشی و خمشی ستون با ایجاد انحصار مقاومت فشاری بتن را نیز افزایش داده وهمچنین از کمانش آرماتورهای طولی جلوگیری می نماید.

    مقالات پیشنهادی برای مطالعه : 

    رنگ یخچالی برای نقاشی ساختمان

    ضوابط پارکینگ

    ویلا دوبلکس کوچک

    پنت هاوس | طراحی پنت هاوس | ساخت پنت هاوس

    رنگ روغنی ساختمان

    نوشته های مشابه

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.