دستور کار عملیات سفت کاری
به گزارش طراحی آپارتمان : جناب آقای/ خانم/ شرکت محترم …………………..طراحی کلاسیک…………………………………… سازنده و نماینده محترم ساختمان به شماره پرونده …………………………………….. واقع به آدرس: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………با توجه به آنکه در حال حاضر مهیای شروع عملیات سفتکاری ساختمان میباشید، بدین وسیله موارد ذیل در مورخه …………………………………… به جنابعالی ابلاغ می گردد:
لذا خواهشمند است قبل از انجام هرگونه عملیات اجرایی و در حین آن کلیه موارد زیر را طبق مباحث بیست و دو گانه مقررات ملی ساختمان و آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی رعایت نمایید. کلیه نکات بیان شده در دستور کارهای قبلی در این عملیات نیز لازم اجرا می باشد و برای جلوگیری از تکرار از بیان مجدد آن ها صرف نظر گردیده است.
۱) در طول کار و تمام طول شب باید روشنایی راهپله تأمین گردد. ضمناً کلیه راه پله ها و بازشوها باید نرده به اندازه ۱۱۱ سانتیمتر حفاظت گردد . در صورت نیاز مالک ملزم به استفاده از کارشناس HSE یا حفاظت فردی میباشد.
۲) کلیه سیمکشیهای موقت و نصب تجهیزات برقی باید با رعایت ضوابط و مقررات مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان و آییننامه حفاظتی تأسیسات الکتریکی در کارگاهها صورت گیرد و موارد زیر انجام گردد:
۱-۲) برای جلوگیری از ازدیاد و پراکندگی سیمهای آزاد متحرک، باید در نقاط مختلف کارگاه به تعداد کافی پریز در محلهای مناسب نصب شود.
۲-۲) سیمکشی برای استفاده موقت در صورت امکان باید در ارتفاع ۲.۵ متر از کف انجام شود. در غیر این صورت نصب سیمها باید طوری باشد که از آسیبهای احتمالی محفوظ بمانند.
۳-۲) تابلوهای برق موقت بایستی به وسیله محفظههایی با درپوش قفلدار مسدود گردند و پیرامون آنها روی زمین یا کف، فرش و یا سکوی عایق ایجاد شود.
۳) سطلهای آب و ماسه و کپسولهای خاموشکننده (مناسب با نوع حریق) و الباقی وسایل اطفا حریق و علائم و نشانههای ایمنی باید در قسمتهای مختلف کارگاه ساختمانی به نحوی که همواره در معرض دید و دسترس باشند نصب و آماده استفاده گردند.
۴) کلیه وسایل گرمکننده برقی، گازسوز و نفتسوز باید استاندارد باشد و تهویه هوا در کارگاه ساختمانی باید در نظر گرفته شود.
۵) در دهانههای بیش از ۴ متر باید از وال پست استفاده شود.
۶) دیوار چینی دور ساختمان و دور راهپله و آسانسور از بلوکهای با عرض حداقل ۱۵سانتیمتر اجرا شود تا هنگام انجام عملیات نازککاری تمامشده ضخامت دیوارها ۲۰ سانتیمتر رعایت گردد و رعایت حفاظ ایمنی (نرده) به اندازه 111mm الزامی میباشد که بتواند حداقل ۱۵۱ کیلو بار را تحمل نماید.
۷) ارتفاع دستانداز بام و بالکنها باید حداقل ۱۱۱سانتیمتر در نظر گرفته شود.
۸) ارتفاع دستاندازه پنجرهها و پاسیو باید حداقل ۱۷۰سانتیمتر در نظر گرفته شود و پنجرههای پاسیو ثابت و مشجر باشد.
۹) مالک بایستی دیوار چینی را به شکلی اجرا نماید که حداکثر چفت و بست آنها رعایت گردد. حتماً در دهانههای بزرگ دارای پشتبند باشد.
۱۰) در کلیه دیوارچینیها بایستی از ملات ماسه و سیمان با عیار استاندارد (۲۱۱ کیلوگرم بر مترمربع) استفاده نماید.
۱۱) دیوارچینیها بایستی شاقول و امتداد آنها نیز مطابق نقشهها باشد و گوشههای آن نیز بر اساس نقشه گونیا باشد. و توسط مجری ذیصلاح انجام پذیرد.
۱۲) ساخت و نصب نعل درگاه فلزی مطابق نقشههای شهرداری اجرا شود.
۱۳) پشت کلیه چهارچوبها را با ملات ماسه و سیمان پر نماید و چهارچوب حتماً باید دارای گیر مناسب (شاخ) باشد.
۱۴) نصب فریمهای فلزی پنجرهها بر اساس دیتیلها اجرا شود.
۱۵) تمامی دیوارها باید به سقف توسط ملات گچ و خاک به سقف اتصال یابد.
۱۶) دیوارچینی باید کاملاً قائم و شاقولی بوده، امتداد رجها کاملاً افقی باشد و بندهای قائم یک رج در میان دقیقاً در مقابل هم قرارگرفته و شاقول باشند. ضخامت بند آجرها باید طبق نقشههای اجرایی باشد. ضخامت این بندها، نباید کمتر از ۱۱ میلیمتر و بیشتر از ۱۲ میلیمتر باشد. آجرچینی باید با رعایت اصول صورت پذیرد، به نحوی که قفل و بست کامل بین آجرها ایجاد شود.
۱۷) در هنگام استفاده از آجر گری و دیوار کاری زنجاب شده و با توجه به شرایط آب و هوایی و دستورات دستگاه نظارت آجرها بایستی به مدت ۶۰ دقیقه در آب خیسانده و بلافاصله بهکار برده شوند. ریختن آب بر روی آجر مجاز نمیباشد.
۱۸) سوراخها و محلهای باز برای کارگذاری چهارچوبها، درها، پنجرهها، مجراهای تهویه، عبور لولهها و کابلهای توکار و نظایر آن ، باید قبلا بر اساس نقشههای اجرایی کاملاً مشخص و هنگام آجرچینی تعبیه گردند تا نیازی به کندن و تخریب دیوارها به منظورتأمین فضاهای باز وجود نداشته باشد.
۱۹) آجرچینی در درجه حرارت کمتر از ۵ درجه سانتیگراد مجاز نیست، در شرایط آب و هوایی سرد دیوارهای تازه چیده شده، باید با پوشاندن و گرم کردن محافظت شوند، در شرایط متعارف آجرکاری با ملات ماسه سیمان باید حداقل ۳ روز مرطوب نگه داشته شود و از خشک شدن آن جلوگیری به عمل آید.
۲۰) دیوارهای در تماس با فضای بیرونی میبایست از سفال دو جداره با یونولیت یا از بلوک لیکا یا سیپورکس یا هبلکس که عایق حرارتی استفاده شود. ضمناً استفاده از ملات مخصوص سیپورکس و هبلکس برای بلوکهای سیپورکس و هبلکس الزامی میباشد و استفاده از ملات گچ و ملات ماسه و سیمان مجاز نمیباشد.
۲۱) جهت استفاده از بالابر میبایست موارد زیر در نظر گرفته شود:
۱-۲۱) در استفاده از بالابر از کارشناس HSE در هنگام نصب و جمعآوری استفاده شود. کارشناس HSE موظف به آموزش نیروها و مجریان جهت استفاده از بالابر میباشد. تعمیرات و تنظیمات جزئی و کلی بر عهده افراد ذیصلاح بوده و کارگران حق دخالت در اینگونه موارد را ندارند.
۲-۲۱) سیم بکسل حتماً باید بازدید شود در صورت زدگی یا فرسوده بودن سیم میبایست حتماً سیم بکسل تعویض شود.
۳-۲۱) سیم برق بالابر میبایست حتماً به صورت یک تکه باشد و وصله نداشته باشد.
۴-۲۱) جهت حمل مصالح با بالابر باید حتماً از پاکت مخصوص حمل بار استفاده نمود.
۵-۲۱) فیوز جداگانه و اتصال زمین مناسب میبایست تأمین شود.
۶-۲۱) جهت خالی نمودن پاکت بالابر میبایست ابتدا از پرتگاه یا لبه پرتگاه به عقب کشیده شود و سپس اقدام به تخلیه نمود. گرفتن و تخلیه بار قبل از عقب کشیدن ممنوع میباشد و مجریان میبایست از افراد آموزش دیده استفاده نمایند.
۷-۲۱) حمل بار بیشتر از مقدار توصیه شده ممنوع میباشد. حداکثر ظرفیت بار مجاز و همچنین سرعت کار مطمئن هر وسیله بالابر باید بر لوحهای نوشته و در محل مناسبی بر روی دستگاه نصب و مفاد آن دقیقاً رعایت گردد.
۸-۲۱) پایههای بالابر میبایست توسط مجری ذیصلاح نصب شود به نحوی که پایه با استفاده از اتصالات مناسب و بارگذاری در انتهای بالابر خطر سقوط نداشته باشد و یا زنجیر به سقف اتصال یابد.
۹-۲۱) قالبها و اتصالات سیم بکسل میبایست قبل از هر بار استفاده و جابجایی حتماً بررسی گردد.
۱۰-۲۱) با استفاده از طناب مناسب از گیر کردن پاکت بالابر در طبقات کنترل شود.
۱۱-۲۱) استفاده از کمربند ایمنی مناسب هنگام استفاده از بالابر و اتصال آن به مهار الزامی میباشد.
۱۲-۲۱) استفاده از حفاظ ایمنی مناسب در محل تخلیه بار در طبقات الزامی میباشد.
۱۳-۲۱) به اپراتورهای دستگاههای بالابر نباید کار دیگر ارجاع شود. همچنین افراد مزبور در هنگام روشن بودن دستگاهها و یا آویزان بودن بار مجاز به ترک یا رها کردن دستگاه نمیباشند. ضمناً در زمان کار حق خوردن و آشامیدن و استعمال دخانیات را ندارد.
۱۴-۲۱) قالب دستگاهها و وسایل بالابر باید مجهز به شیطانک یا ضامن باشد تا مانع جدا شدن اتفاقی بار نگردد.
۱۵-۲۱) به هیچوجه نباید اجازه داد که کارگران بر روی بار مورد حمل سوار شوند و یا برای جابجا شدن از وسایل بالابر بدون سبد مخصوص حمل افراد و کمربند ایمنی استفاده نمایند.
۱۶-۲۱) در هنگام باد و بارندگی شدید، باید از کار کردن با دستگاههای بالابر خودداری شود.
۱۷-۲۱) از روی معابر و فضاهای عمومی مجاور کارگاه ساختمانی نباید هیچ باری به وسیله دستگاههای بالابر عبور داده شود و چنانچه انجام این کار اجتنابناپذیر باشد، باید این معابر و فضاها با استفاده از وسایل مناسب محصور، محدود و یا مسدود گردیده و همچنین علائم هشداردهنده مؤثر از قبیل تابلوها، پرچمهای مخصوص یا چراغهای چشمکزن به کاربرده شود.
۱۸-۲۱) در صورتی که هنوز بتن سقف به مقاومت مناسب نرسیده است میبایستی تعداد شمعهای زیر سقف، در محدودهی زیر دستگاه بالابر را افزایش داده و از کارکرد صحیح آنها اطمینان حاصل نمود. در سقفها از قرار دادن مستقیم بالابر بر روی قسمتهای سست خودداری شده و سعی شود تا پایهها بر روی تیرهای اصلی و باربر ساختمان قرار گیرد.
۱۹-۲۱) به منظور جلوگیری از سقوط دستگاه بالابر در هنگام بالا بردن مصالح، باید از وزنههایی مخصوص روی پایه دستگاه بالابر استفاده نمود و از بستن پایه دستگاه با سیم و کابل به سقف به عنوان تنها مهار دستگاه خودداری نمود.
۲۲) در پایان کار روزانه، قسمتهای در دست احداث نباید در شرایط ناپایداری که در برابر فشار باد یا ارتعاشات آسیبپذیر باشند، رها گردند.
۲۳) هر بخشی از جایگاه کار که ارتفاع آن بیش از ۱۲۰ سانتی متر باشد باید دارای جانپناه با شرایط زیر باشد:
۱-۲۳) حفاظ از جنس مرغوب و مناسب و دارای استحکام کافی باشد.
۲-۲۳) نرده بالایی بین ۹۰ تا ۱۱۱ سانتیمتر بالای سطح جایگاه قرار گیرد.
۳-۲۳) برای جلوگیری از سر خوردن کارگران یا افتادن مصالح و ابزار از روی جایگاه، پاخور در لبه باز جایگاه به بلندی ۱۵ سانتیمتر نصب شود.
۴-۲۳) نرده میانی میان پاخور و نرده بالایی نصب شود.
۲۴) چاه ارت باید مطابق نقشهها و توسط مجری ذیصلاح اجرا گردد و به نکات زیر توجه شود:
۱-۲۴) در حالتی که دکل روی ساختمان قرار داشته باشد سیم میله برقگیر نبایستی از داخل ساختمان برده شود بلکه باید خارج از ساختمان سیم کشیده شود و همین طور مسیر عبوری سیم ارت به داخل ساختمان تا شیشه ورودی ساختمان باید عایقدار باشد.
۲-۲۴) در پای دکل توسط بست، سیم میله برقگیر به یکی از پایههای دکل خیلی محکم متصل شود و تا بالای دکل به میله برقگیر متصل گردد. لازم به ذکر است مسیر میله برقگیر از کابلهایی که به آنتنها میروند باید جدا باشد.
۲۵) در کارگاه ساختمانی حداقل یک توالت و روشویی الزامی میباشد.
۲۶) از انباشتن مصالح ساختمانی بیش از حد مجاز طراحی روی سقفهای اجراشده و همچنین در مجاورت تیغهها و دیوارهای کم عرض باید جلوگیری به عمل آید.
۲۷) برداشتن مصالح انبارشده توسط کارگر باید از بالاترین قسمت شروع گردد و از کشیدن و برداشتن آنها از قسمتهای تحتانی که باعث ریزش و ایجاد حادثه میشود، خودداری گردد.
۲۸) پخت قیر و آسفالت در کارگاههای ساختمانی باید با رعایت موارد زیر انجام شود:
۱-۲۸) بشکه و دیگهای پخت قیر و آسفالت در مواقع استفاده باید در جای خود محکم شده باشند، به طوری که در حین کار هیچ خطری متوجه افراد نشود.
۲-۲۸) دیگهای پخت قیر و آسفالت در موقع استفاده باید در خارج از ساختمان و در فضای باز قرار داده شوند. قراردادن آنها در معابر عمومی ممنوع میباشد مگر با رعایت کلیه موارد ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست و کسب اجازه از مرجع رسمی ساختمان.
۳-۲۸) در موقع کار با دیگهای پخت قیر و آسفالت باید وسایل اطفاء حریق مناسب در دسترس باشد.
۴-۲۸) شیلنگ مشعلهایی که جهت پخت قیر و آسفالت و نصب ایزوگام به کار میرود باید مورد بازدید قرارگرفته و محل اتصال آن به مخزن و مشعل با بست به طور محکم مهار شده باشد.
۵-۲۸) ظروف محتوی قیرداغ، نباید در محوطه بسته نگهداری شود، مگر آنکه قسمتی از محوطه باز باشد و عمل تهویه به طور کامل و کافی انجام گیرد.
۶-۲۸) کارگرانی که به گرم کردن قیر، پخت، حمل و پخش قیر اشتغال دارند باید دستکش و ساعت بند حفاظتی مجهز باشند. بالا بردن آسفالت با قیر داغ توسط کارگران از نردبان ممنوع است.
۷-۲۸) برای گرم کردن بشکههای محتوی قیر جامد باید ترتیبی اتخاذ گردد که ابتدا قسمت فوقانی قیر در ظرف ذوب شود و از حرارت دادن و تابش شعله به قسمتهای زیرین ظرف قیر در ابتدای کار جلوگیری به عمل آید.
۸-۲۸) هنگام حرارت دادن بشکه قیر، باید درب آن کاملاً باز باشد، بعلاوه درپوش کاملاً مناسب و محفوظ و دستهداری باید در دسترس باشد تا در صورت آتش گرفتن و شعله کشیدن قیر بتوان فوراً با قرار دادن آن نسبت به خفه کردن آتش اقدام نمود.
۹-۲۸) سطلهای مخصوص حمل قیر و آسفالت داغ، علاوه بر دسته اصلی، باید دارای دسته کوچکی در قسمت تحتانی باشند تا عمل تخلیه آنها به راحتی انجام شود.
۱۰-۲۸) کارگران پخت قیر و آسفالت پس از پایان کار، مجاز به پاک سازی لباسی که بر تن دارند با مواد قابل اشتعال از قبیل بنزین نمیباشند. در اینگونه موارد باید ابتدا لباس خود را از تن خارج و سپس در محل مناسب نسبت به نظافت و پاکسازی آن با مواد بیخطر مناسب اقدام گردد.
۲۹) شاسیکشی نبشیها برای اتاقک آسانسور باید حتماً توسط مجری ذیصلاح اجرا گردد.
بدیهی است در صورت عدم اجرا و رعایت موارد مذکور کلیه مسئولیت های حقوقی، مدنی و کیفری و همچنین تبعات مالی و جانی ناشی از عدم اجرای این موارد به عهده مالک و سازنده ساختمان میباشد.
در مورخه ………………………………………… اصل دستورکار فوق نام مهندس ناظر
به اینجانب ……………………………………………… ابلاغ و تفهیم مهر و امضاء مهندس ناظر
گردید.
مهر و امضاء