سه شنبه , ۲۵ آذر ۱۴۰۴ 2025 - 12 - 16 ساعت :
» ساخت و ساز » شهر سازی » مدیریت نادرست خاک در شهرها به بروز آسیب‌های اجتماعی می‌انجامد
مدیریت نادرست خاک در شهرها به بروز آسیب‌های اجتماعی می‌انجامد
شهر سازی

مدیریت نادرست خاک در شهرها به بروز آسیب‌های اجتماعی می‌انجامد

1404/09/10 ۰

به گزارش وبسایت اویم شاهانه، امروزه دوشنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۴ همایش برنامه زمان‌بندی سمپوزیوم بین‌المللی «خاک سالم و مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز شهری» به مناسبت روز جهانی خاک در محل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار می‌شود.

حسن فرطوسی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در این همایش، گفت: مدیریت یکپارچه حوزه‌های آبخیز و مقابله با تهدیدهای زیست‌محیطی ضروری است. فرطوسی با اشاره به نگاه بین‌رشته‌ای یونسکو به موضوع خاک، افزود: بسیاری از مناظر فرهنگی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی بر پایه احترام به خاک و مدیریت زمین شکل گرفته‌اند.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با قدردانی از حضور پژوهشگران، اندیشمندان و نمایندگان سازمان‌های بین‌المللی، برگزاری این رویداد را نشانه‌ای از درک مشترک نسبت به فوریت چالش‌های زیست‌محیطی دانست. فرطوسی با بیان اینکه خاک موجودی زنده و پویا است، افزود: این خاک تنظیم‌کننده چرخه آب، تنوع زیستی و بستر تولید غذا است؛ اما توسعه ناپایدار، شهرنشینی، آلودگی و سوءمدیریت در دهه‌های اخیر فشار بی‌سابقه‌ای بر خاک وارد کرده است.

فرطوسی با بیان اینکه مفهوم «خاک سالم» فراتر از کیفیت فیزیکی و شیمیایی است، توضیح داد: خاک سالم می‌تواند آب را ذخیره کند، آلودگی‌ها را پالایش کند و تاب‌آوری شهرها را در برابر سیلاب و خشکسالی افزایش دهد. وی ادامه داد: این عنصر حیاتی به طور مستقیم با کیفیت زندگی شهروندان و مدیریت پایدار شهرها گره خورده است.

فرطوسی، پیوند میان خاک سالم و مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز شهری را اجتناب‌ناپذیر و راهبردی توصیف کرد. وی هشدار داد که مدیریت نادرست خاک در شهرها به تشدید سیلاب‌ها، آلودگی منابع آب، فرسایش زمین و بروز آسیب‌های اجتماعی می‌انجامد.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با اشاره به ظرفیت‌های مرکز بین‌المللی مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز تحت پوشش یونسکو در ایران، گفت: این مرکز یکی از ظرفیت‌های راهبردی کشور و بستری مهم برای تبادل دانش، ظرفیت‌سازی، پژوهش‌های کاربردی و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

فرطوسی در حفاظت از زیست‌بوم ایران و دستاوردهای این مجموعه در تولید فناوری‌های نوین مقابله با بیابان‌زایی از جمله پوشش‌های زیستی و توسعه بذرپاشی استاندارد را قابل تقدیر دانست. وی افزود: این نوآوری‌ها می‌تواند علاوه بر احیای سرزمین، امید تازه‌ای برای جوامع محلی ایجاد کند و حتی روند مهاجرت معکوس را تقویت کند.

فرطوسی روز جهانی خاک را یادآور مسئولیت سنگین جامعه علمی و سیاست‌گذاران دانست و گفت: آینده بشر به سلامت لایه‌ای نازک اما حیاتی از زیست‌کره یعنی خاک وابسته است. وی ادامه داد: وظیفه ما است که با تصمیم‌های آگاهانه، سیاست‌گذاری علمی و همکاری‌های مؤثر، این میراث ارزشمند را برای نسل‌های آینده حفظ کنیم.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو آمادگی کامل این کمیسیون را برای گسترش همکاری‌ها در حوزه مدیریت پایدار سرزمین و خاک اعلام کرد. وی امیدوار بود که گفتگوهای این سمپوزیوم به اقدامات ملموس و پایدار در حفاظت از خاک و مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز شهری منجر شود.

منبع: وبسایت مهرنیوز

به این نوشته امتیاز بدهید!

×